Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرارو»
2024-05-09@02:08:46 GMT

قیمت خودرو؛ بازی موش و گربه دولت و خودروسازان!

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۵۶۷۹۷

قیمت خودرو؛ بازی موش و گربه دولت و خودروسازان!

فرارو- «چانه زنی دولت با خودروساز مثل بازی موش و گربه می‌ماند. اگر دولت فشار بیاورد خودروساز عرضه محصولات خود را پایین می‌آورد. این موضوع باعث افزایش قیمت خودرو در بازار بالا می‌رود و یک بازار سیاه ایجاد می‌شود. همین مشکلات دوباره ایجاد می‌شود. به نظر من مشکل صنعت خودروی ما ریشه‌ای است و در کوتاه مدت و موقت هم جواب نمی‌دهد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ما باید تکلیف خودمان را با خودمان روشن کنیم. اصلا صنعت خودروسازی می‌خواهیم یا نه؟ به نظر من اگر با این شرایط خودرو وارد کنیم بیشتر برای ما نفع دارد. این صنعت خودروسازی با این وضعیت جز هزینه، اتلاف منابع، کیفیت منابع هیچ عایدی برای مردم ایران ندارد. مگر آنکه ما به سمت بومی سازی صنعت خودروسازی برویم.»   وحید شقاقی شهری، اقتصاددان و استاد دانشگاه در ارتباط با چالش‌های صنعت خودرو در شرایط کنونی کشور به فرارو می‌گوید: چالش خودرو سازی‌ها ایران چالشی بلند مدت است و راهکار کوتاه‌مدت و موقت ندارد. صنعت خودروسازی ما تکلیفش را مشخص نمی‌کند که بالاخره دولتی است یا خصوصی. مدیریت این صنعت با دولت است، اما مشاهده می‌کنیم که ماهیتی نیمه دولتی و نیمه خصوصی دارد.

خودروی ملی با قطعات وارداتی!
این اقتصاددان می‌گوید: منظور از خودروی ملی این است که بخش عمده‌ای از قطعات به ویژه قطعات اصلی در داخل تولید می‌شود. بزرگترین مشکل ما در صنعت خودروسازی این است که بخش پشتیبان قطعات تولیدی یا در داخل کشور کامل تولید نمی‌شود. در حالی که خودروسازی‌های ما بر روی محصولات خود نام خودروی ملی می‌گذارند بخشی از قطعات خودرو‌ها وارداتی هستند! این مونتاژکاری باعث می‌شود با افزایش نرخ ارز قطعات خودرو، که به طور مستقیم یا غیرمستقیم از خارج تامین می‌شوند، قیمت خودرو‌های داخلی به شدت افزایش پیدا کند.

شقاقی ادامه می‌دهد: در برابر این افزایش قیمت باید پرسید مگر این خودرو‌ها ملی نبودند؟ چرا خودروساز‌ها قیمت خودرو را بالا می‌برند؟ در حالی که افزایش قیمت در کالا‌های دیگر کمتر دیده می‌شود چرا که همه مواد اولیه در داخل تولید می‌شود. با افزایش قیمت‌ها نیز نمایندگان مجلس، دولتمردان و نهاد‌های درگیر واکنش نشان می‌دهند.   بیشتر بخوانید: درآمد یک زندگی حداقلی چند؟
مدیریت صنعت خودروسازی ناکارآمد بوده است
شقاقی می‌گوید: این صنعت با گذشت ۴۰ سال از انقلاب همچنان مونتاژکار است و هر روز هم بیشتر به مونتاژکاری عادت می‌کند. مونتاژکاری و واردات قطعات یک صنعت سودآور است. به همین خاطر ما به سر هم بندی و مونتاژکاری عادت کرده ایم. این صنعت در طول ۴۰ سال بعد از انقلاب به طور ۱۰۰ در صدی با تعرفه دولت حمایت شده است. مدیریت ناکارآمد حاکم بر صنعت خودروسازی نیز موجب شده این صنعت در طول ۴۰ سال نتواند از وضعیت مونتاژکاری پیش برود. دولت باید با خودروسازان یک چانه زنی بر سر تعرفه داشته باشد. مثلا بگوید به خودروسازان ۱۰ سال فرصت می‌دهیم و سالانه ۱۰ درصد از تعرفه کم می‌کنیم. خودروساز یا مجبور است دوام بیاورد، نوآوری نشان دهند و رقابت کنند و یا بازار را ترک کنند. این وضعیت صنعت خودروسازی ما جز بلاتکلیفی و سردرگمی و کیفیت پایین هیچ عایدی برای مردم ایران ندارد.

چانه زنی دولت با خودروساز مثل موش و گربه است
این استاد دانشگاه معتقد است: چانه زنی دولت با خودروساز مثل بازی موش و گربه می‌ماند. اگر دولت فشار بیاورد خودروساز عرضه محصولات خود را پایین می‌آورد. این موضوع باعث افزایش قیمت خودرو در بازار بالا می‌رود و یک بازار سیاه ایجاد می‌شود. همین مشکلات دوباره ایجاد می‌شود. به نظر من مشکل صنعت خودروی ما ریشه‌ای است و در کوتاه مدت و موقت هم جواب نمی‌دهد. ما باید تکلیف خودمان را با خودمان روشن کنیم. اصلا صنعت خودروسازی می‌خواهیم یا نه؟ به نظر من اگر با این شرایط خودرو وارد کنیم بیشتر برای ما نفع دارد. این صنعت خودروسازی با این وضعیت جز هزینه، اتلاف منابع، کیفیت منابع هیچ عایدی برای مردم ایران ندارد. مگر آنکه ما به سمت بومی سازی صنعت خودروسازی برویم.

او با بیان اینکه محصول خودروسازی مونتاژکار تفاوتی با خودرو‌های وارداتی ندارد می‌گوید: در اینکه خودرو‌ها وارداتی باشند و وضعیت کنونی تفاوتی ماهوی وجود ندارد. مصرف کننده برای خودرو‌های وارداتی دلار پرداخت می‌کند و خودروی نهایی می‌خرد، اما در وضعیت کنونی برای خرید قطعات دلار هزینه می‌شود و خودروساز آن‌ها را به هم وصل می‌کند. متاسفانه صنعت خودروسازی ما هرگز نتوانسته حداقل بخش اصلی و کلیدی قطعات را تولید کند. از طرف دیگر دولت به این صنعت یارانه می‌دهد در حالی که این صنعت یک صنعت شکننده بدون تابآوری و یک صنعت شکست خورده است. تصور من این است که بود و نبود صنعت خودروسازی با این وضعیت هیچ فرقی برای اقتصاد ایران ندارد.   بیشتر بخوانید: جنگ اقتصادی و چهار نیاز اساسی اقتصاد ایران
فشار خودروسازی‌های ملی بر مردم
شقاقی شهری ادامه می‌دهد: خودروسازان یک حاشیه سود داشتند که این حاشیه سود با دلار ۳۵۰۰ تومانی تنظیم شده بود. صنعت خودروسازی با دلار ۳۵۰۰ تومانی چیزی حدود ۱۵ تا ۲۵ درصد حاشیه سود برای خود در نظر گرفته بود. طبیعتا وقتی دلار در بازار آزاد ۱۴ هزار تومان می‌شود، حاشیه سود آن‌ها از بین می‌رود. سود آن‌ها دیگر در بلند مدت معقول و منطقی نیست؛ لذا فشار می‌آورند که قیمت‌ها باید بالا برود تا بتوانند آن حاشیه سود ۱۵ تا ۲۵ درصدی را حفظ کنند. دلیل این موضوع هم کاملا روشن است: هزینه تولید خودروسازی‌ها کاملا بالا رفته است.

این استاد دانشگاه معتقد است: صنعت خودروسازی باید از مونتاژکاری و سرهم بندی به سمت استقلال در تولید قطعات برود. اما متاسفانه یا قطعات و یا مواد اولیه آن‌ها وارداتی هستند. ما نتوانسته ایم در صنعت خودروسازی یک استقلال نسبی داشته باشیم. کالای نهایی صنعت خودروسازی همیشه کیفیت پایینی داشته و قیمت‌های آن به دلیل تعرفه‌های بالا غیرمعقول بوده است. در شرایط تحریمی هم فشار مضاعفی را بر مردم به وارد کرده است.   بیشتر بخوانید: رمزگشایی از اختیارات جدید بانک مرکزی
حرف خودروساز قبل و بعد از تحریم فرق می‌کند
او می‌گوید: خودروسازان پیش از تحریم می‌گویند صنعت خودروی ما ملی است و ما در خودروسازی خودکفا شده ایم. اما هر زمان که با تحریم رو به رو شوند حرف‌شان را پس می‌گیرند و می‌گویند قطعات ما وارداتی است! آن‌ها می‌گویند در داخل امکان تولید فلان قطعه حساس وجود ندارد و، چون این دو سه قطعه را نمی‌توانیم تولید کنیم نمی‌توانیم خودرو را به عنوان کالای نهایی عرضه کنیم. اما تنها هزینه این وضعیت بر دوش مصرف کننده است. نه صنعت خودروسازی ما ضرر می‌کند.

شقاقی شهری ادامه می‌دهد: مردم گزینه جایگزینی ندارند. خودرو‌های خارجی بیش از سه برابر بالا رفته است. برداشت من این است که قیمت خودرو‌های داخلی هم سه برابر شده است. مردم انتخابی ندارند. خودروساز‌ها به خاطر تامین نشدن قطعات وارداتی میزان عرضه محصولات خود را کاهش داده اند. این وضعیت باعث تحمیل هزینه به مردم می‌شود. این مردم هستند که باید بابت قطعات هزینه‌های سنگین بدهند. الان اگر خودروی داخلی یک فرد با مشکل خرابی قطعه رو به رو شود، باید چند برابر نسبت به گذشته برای آن هزینه کند.

این استاد دانشگاه ادامه می‌دهد: فشار وضعیت بی‌سامانی بر بخش صنعت کشور ما، وزارت صنعت ما و نبود یک افق روشن و بلندمدت برای صنعت خودروسازی همیشه باعث تحمیل هزینه به مردم شده است. عین اتفاقی که الان برای صنعت خودروی کشور افتاده در سال ۹۰ و ۹۱ نیز رخ داد. دولت هم به صورت جدی در این وضعیت مداخله‌ای نداشته است. هزینه ناکارآمدی مدیریت و بهره وری پایین را فقط مردم پرداخته اند. در شرایط عادی مردم فقط هزینه کیفیت پایین را می‌پردازند، اما در شرایط تحریم آن‌ها علاوه بر هزینه کیفیت پایین باید هزینه بالای خودروی داخلی را هم بپردازند. من هر طور حساب می‌کنم می‌بینم فقط مصرف کننده متضرر می‌شود. هیچ چاره دیگری جز تحمل این ناکارآمدی وجود ندارد. داد مردم به جایی نمی‌رسد.

منبع: فرارو

کلیدواژه: شقاقی شهری خودروسازی خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت fararu.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرارو» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۵۶۷۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسماعیلی: مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است

به گزارش گروه فرهنگ و جامعه خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمدمهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی هم‌زمان با آغاز به کار سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، چهارشنبه شب 19 اردیبهشت مهمان گفت‌وگوی ویژه خبری شد و گزارشی از روند برگزاری این دوره از نمایشگاه کتاب ارائه کرد.

اسماعیلی در این برنامه تلویزیونی گفت: در طول دو سال و چند ماهی که از آغاز به کار دولت سیزدهم گذشته بنا داشتیم در حوزه فرهنگ تغییرات جدی ایجاد کنیم چرا که پیشران حل مسائل کشور است.

وی افزود: به همین دلیل مسائل زیرساختی حوزه فرهنگ شناسایی شده است. در شهریور سال ۱۴۰۰ تولید کاغذ تحریر پنج هزار تن بود ولی الان به هشتاد هزار تن رسیده است و در ماه‌های آینده پنجاه هزار تن دیگر نیز اضافه خواهد شد و به عدد یک‌صد و سی هزار تن می‌رسیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: کاغذ مسئله اول حوزه کتاب است، ملی‌ شدن صنعت نشر شعارم بود که در مجلس آن را عنوان کردم و امروز همه مقدمات لازم برای اینکه بتوانیم این شعار را تا پایان دولت به نتیجه برسانیم فراهم شده است.

وزیر فرهنگ گفت: این مسئله به نوعی به هویت فرهنگی جامعه گره خورده است. سلسله‌ای از کارخانجات جدید در حال آماده شدن است که در صورت تکمیل به صادرکننده کاغذ تبدیل خواهیم شد.

وی افزود: نیاز کاغذ در همه بخش‌های کشور حدود دویست و هفتاد هزار تن است. پیش‌بینی ما این است که در صورت تحقق برنامه‌ها به حدود سیصد هزار تن تولید کاغذ دست یابیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی با اشاره به تشکیل کارگروه کاغذ و نشر در دولت، گفت: رهبر انقلاب سال گذشته در نمایشگاه کتاب عنوان کردند که چنین وعده‌ای داده شده است و باید این اتفاق رخ دهد.

وزیر فرهنگ گفت: اقدامات دیگری هم انجام شده است؛ نیازمند گسترش کتابخانه‌های عمومی هستیم. در چند ماه آینده بزرگ‌ترین کتابخانه منطقه در اراک افتتاح خواهد شد چندین مورد از کتابخانه‌های مرکزی را در شهرهای مختلف افتتاح کردیم.

وی افزود: پس از افتتاح یکی از کتابخانه‌ها شاهد بودیم مردم برای ثبت‌نام در آن صف کشیدند، حوزه کتاب نقطه قوت تاریخی ایران است.

اسماعیلی تأکید کرد: به واسطه ظرفیت‌های حوزه فرهنگ سایر مسائل هم حل می‌شود به‌موازات سایر کارهایی که در داخل انجام می‌دهیم دیپلماسی فرهنگی در این رابطه را نیز پی می‌گیریم.

وزیر فرهنگ ادامه داد: ما در زنجیره تولید و نشر کتاب از نویسنده تا کتاب‌فروشی که تکمیل‌کننده این چرخه است را مورد توجه قرار می‌دهیم و معتقدیم‌کتابفروشی روح‌ فرهنگی در کشور است.

وی افزود: برای حمایت از کتاب‌فروشی‌ها نیز سامانه‌ای را احداث کردیم برای خرید مجازی در کشور که کتاب‌فروشی‌ها هم در کنار ناشران در آن‌ حضور دارند و حمایت‌های مجازی برای همه کتاب‌فروشی‌ها برقرار است.

اسماعیلی با تأکید بر این‌ نکته که طبق مصوبه‌ای در دولت در همه شهرها کتاب‌فروشی‌های بزرگ احداث خواهد شد ادامه داد: این مصوبه برای تقویت جامعه کتابفرکشی‌ها است و هدف ما این است که این فروشگاه‌های جدید توسط خود کتاب‌فروش‌ها انجام شود.

وزیر فرهنگ اظهار کرد: معتقدیم کتاب‌فروشی‌ها روح فرهنگی شهرها است و فضای فرهنگی که شکل بگیرد کتاب‌فروشی‌های کوچک و خرد هم تقویت می‌شوند.

وی درباره افزایش قیمت کتاب در دو سال گذشته گفت: در حال حاضر رشد قیمت کتاب متناسب با رشد نرخ تورم بوده است.

اسماعیلی در مورد افزایش قیمت کتاب تأکید کرد: طبق آمار از سال ۱۴۰۰ تا سال ۱۴۰۲ حدود ۴۵ تا ۵۵ درصد رشد قیمت کتاب را شاهد بوده‌ایم ولی ممکن است برخی ناشران از کاغذ خارجی استفاده کنند که طبعاً به دلیل افزایش قیمت ارز افزایش قیمت بیشتری دارد.

وزیر فرهنگ‌ درباره حمایت‌های وزارت فرهنگ برای کنترل قیمت کتاب گفت: ماهیانه هزار تن به صورت سهمیه‌ای کاغذ ایرانی به ناشران تخصیص داده‌ایم تا مشکلی در خصوص قیمت کاغذ نداشته باشند.

وی با تأکید بر اینکه قسمتی از افزایش قیمت کتاب به دلیل هزینه نیروی انسانی و هزینه مکان تولید و عرضه کتاب است ادامه داد: ما برای حمایت بیشتر معافیت‌های فرهنگی در حوزه‌ مالیات را داشته‌ایم.

اسماعیلی افزود: امسال یارانه‌های مستقیم در این حوزه را افزایش داده‌ایم و به ۲ میلیون کارمند دولت یارانه خرید کتاب تعلق خواهد گرفت که ورود این بودجه موجب رونق حوزه کتاب خواهد شد.

وزیر فرهنگ با بیان اینکه یارانه خرید کتاب کارمندان به صورت مرحله‌ای تا پایان سال پرداخت‌ می‌شود افزود:‌ با راه‌اندازی نمایشگاه مجازی کتاب، علاقه‌مندان در اقصی نقاط کشور به راحتی می‌توانند کتاب مورد نظر خود را خریداری کنند و وزارت فرهنگ به صورت رایگان و با همکاری اداره پست کتاب‌های مورد نظر را به آنها تحویل خواهد داد و سال گذشته هم ۲‌میلیون‌کتاب را به‌صورت رایگان تحویل دادیم.

وی در مورد کیفیت کاغذ تولید داخلی گفت: ما در مورد کیفیت کاغذ تولید داخل ادعا نداریم که در حد مطلوب است ولی سال ۱۴۰۱ کاغذ ۴ رنگ‌ ایرانی را رونمایی کردیم که کیفیت مناسبی دارد و کاغذ روزنامه‌ هم که بیشتر از نوع خارجی استفاده می‌شد در داخل کشور تولید می‌شود.

وزیر فرهنگ گفت: دوستان در تولید داخل مدعی هستند توانایی تولید کاغذ روزنامه که از منابع خارجی تأمین می‌شود را دارند با این وجود باز هم یارانه خرید کاغذ خارجی داده می‌شود.

وی افزود: همین مجموعه‌ای که انشاالله قرار است در شیراز افتتاح شود از چوب استفاده نمی‌کند و مواد اولیه آن از ضایعات کاغذ است که اتفاقی مبارک در حوزه محیط‌زیست محسوب می‌شود. در ماشین‌آلات این مجموعه از فنآوری های نو استفاده می‌شود، فرزندانمان در شرکت‌های دانش‌بنیان در این عرصه وارد شدند و هر روز در این حوزه در حال پیشرفت هستیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سامانه‌ای برای نظارت مردمی راه‌اندازی کرده‌ایم، این سازوکار را برای ارتباط با مردم تعریف کردیم که با استفاده از این سامانه انتقادات و پیشنهادات در مورد کتب مطرح می‌شود، اصولاً کار در دست بخش خصوصی است و ما در وزارت فرهنگ و دولت از فعالان بخش خصوصی حمایت صددرصدی داریم در همین راستا به عنوان مثال تسهیلات بانکی در دسترس قرار گرفته است.

وزیر فرهنگ با بیان اینکه در وزارت ارشاد در دو حوزه معاونت امور فرهنگی و نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور کتاب را خریداری می‌کنیم، گفت: باید اعتراف کنم در حوزه فرهنگ در ۱۵، ۱۶ سال گذشته تا شروع دولت وضعیت بدی تجربه کردیم، سال ۱۳۸۴ اقتصاد کتاب در کشور حدود ۲۵۰ میلیارد تومان بود و وزارت ارشاد هشتاد میلیارد تومان پول برای مدیریت بازار کتاب داشت اما سالی که ما کار را شروع کردیم اقتصاد کتاب نزدیک به یازده هزار میلیارد تومان بود ولی وزارت ارشاد سی میلیارد تومان برای مدیریت کتاب بودجه داشت؛ حرکتی در آن سال‌ها شکل گرفته بود مبنی بر اینکه حکمرانی فرهنگی از دست دولت خارج شود.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی اظهار کرد: در دو سال اخیر این بودجه را به حدود سیصد میلیارد تومان افزایش دادیم و امسال با توجه به بسته‌های حمایتی این عدد را تا دو هزار میلیارد تومان خواهیم رساند.

وزیر فرهنگ گفت: دولت سیزدهم در بودجه فرهنگی انقلابی را ایجاد کرد. سالی که وزارت فرهنگ را تحدیل گرفتم بودجه وزارت فرهنگ ۱۲۰۰ میلیارد تومان بود ولی امسال بودجه اصلی ما نزدیک به بیست هزار میلیارد تومان رسید.

وی با اشاره به تصریح قانون در مورد اختصاص یک درصد از بودجه دستگاه‌ها به امور فرهنگی افزود: شرکت‌های دولتی سال ۱۴۰۰ مبلغی پرداخت نکردند. سال‌های ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ هم مبالغ ناچیز بود اما امسال این مسئله را در حوزه استنکاف قرار دادیم یعنی اگر هر سه ماه یکبار تکالیف پرداخت نشود، خزانه به طور مستقیم آن را اخذ می‌کند و در اختیار نهادهای فرهنگی قرار می‌دهد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • مونتاژکاران؛ وارثان بیشتر ارز کشور!
  • مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است
  • اسماعیلی: مقدمات ملی شدن صنعت نشر فراهم است
  • خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • وارث بیشتر ارز کشور؛ مونتاژکاران/ خودروسازان چینی ارز دولتی را بلعیده‌اند
  • چرا تولید خودروسازان در فروردین ۱۴۰۳ کاهش یافت؟
  • عرضه خودرو جدید KMC EJ7 در سامانه یکپارچه + قیمت و مشخصات
  • هونگچی E-QM5 در لیست فروش سامانه قرار گرفت
  • مطالبه لوازم‌خانگی و خودروی کیفی ارزان بر زمین مانده است
  • آینده صنعت خودرو ایران؛ ارزخوری یا خودروسازی؟